OLEH kerana mempunyai pelbagai khasiat yang baik, bawang putih banyak digunakan dalam masakan Masyarakat Cina. Hampir semua masakan mereka menggunakan bawang putih disebabkan khasiatnya yang boleh mengeluarkan angin di dalam badan selain menyedapkan makanan.
Manakala masyarakat India menggunakan bawang putih dalam penyediaan kari dan dalca. Masyarakat Melayu juga tidak terkecuali menggunakan bawang putih dalam masakan seperti rendang, asam pedas dan pelbagai jenis masakan lain.
Bawang putih telah diakui kepentingannya dalam bidang perubatan kerana itulah ia sudah ditanam dan digunakan sejak beribu tahun dahulu kerana dipercayai dapat digunakan dalam rawatan pelbagai jenis penyakit.
Bawang putih mengandungi alliin iaitu sejenis sebatian kimia. Apabila bawang putih dihancurkan, sejenis enzim yang dipanggil alliinase akan dikeluarkan dan bertindakbalas dengan alliin bagi membentuk alliisin.
Allisin adalah sejenis sebatian yang tidak stabil dan ia akan bergabung dengan sebatian mengandungi sulfur bagi menghasilkan bau unik bawang putih.
Antara kelebihan bawang putih
1. Bawang putih mempunyai ciri-ciri antibakteria, antivirus, anti barah, dan mencegah sakit jantung.
2. Bawang putih mengandungi dua mineral pelindung iaitu selenium dan germanium yang baik untuk kesihatan.
3. Bawang putih juga dikatakan dapat mengurangkan tekanan darah kerana kehadiran bahan fitokimia metalilalil trisulfat. Bahan ini berfungsi mengembangkan dinding pembuluh darah.
4. Bawang putih boleh menipiskan platlet darah dengan menghalang pengumpulan darah. Oleh itu serangan jantung dapat di elakkan.
5. Agen anti-kulat dan berkesan merawat jangkitan kulat yang sering dihadapi oleh ahli sukan di bahagian kaki mereka serta berkesan bagi mengelakkan jangkitan 20 peratus species kulat lain.
6. Bertindak sebagai antiseptik, diuretik, insecticide, pencuci organ di dalam tubuh, sedative, bahan perangsang dan tonik untuk jantung.
7. Kandungan allicin dalam bawang putih mampu mencegah tumor kerana bahan ini bertindak menyekat pembiakan sel-sel tumor.
8. Digunakan sebagai ubat tekanan darah tinggi, sakit jantung dan kencing manis kerana boleh merangsang pengeluaran peluh.
9. Berfungsi untuk mengeluarkan angin di dalam perut, merangsang pengeluaran peluh, menyingkirkan cacing di dalam perut dan usus.
Cara menggunakan bawang putih di dalam merawat penyakit
1. Lemah urat
Kupas kulit 7 ulas bawang putih, basuh bersih dan rebus sehingga mendidih. Setelah sejuk tapis kemudian minum tiga kali sehari.
2. Usus keras
Bakar tiga hingga lima ulas bawang putih, dikupas kulitnya kemudian makan lakukan dua kali sehari.
3. Anti-Kanser
Cara 1:
Bakar 5 ulas bawang putih kupas kulitnya kemudian makan lakukan dua kali sehari.
Cara 2:
Kupas kulit 5 ulas bawang putih rendam dalam air panas selama 10 minit kemudian makan lakukan dua kali sehari.
4. Anti penuaan/ awet muda
Bakar 5 ulas bawang putih kupas kulitnya kemudian makan lakukan dua kali sehari.
5. Kecacingan
Cara 1:
Kupas kulit bawang putih kunyah kemudian hisap airnya.
Cara 2:
Kupas 3 ulas bawang putih, cuci, kunyah sehingga lumat kemudian telan. kemudian minum air suam. Lakukan satu hingga dua kali sehari.
6. Kulit muka berbintik hitam
Kupas bawang putih, tumbuk, campurkan dengan minyak badam, kemudian sapu pada bahagian muka yang berbintik hitam. Biarkan seketika sebelum dibersihkan dengan air bersih.
7. Jerawat
Kupas kulit bawang putih hiris nipis, letakkan pada wajah yang berjerawat dan Biarkan selama beberapa minit sebelum Bilas dengan air bersih lakukan sehingga jerawat hilang.
8. Lemah daya ingatan
Bakar 5 ulas bawang putih, kupas kulitnya kemudian makan lakukan dua kali sehari.
9. Radang otak dan saraf
Cara 1:
Kupas kulit bawang putih, tumbuk, campur sedikit madu kemudian pupuk ke atas urat di belakang leher sehingga tulang belakang berserta tulang rusuk.
Cara 2:
Makan sebiji bawang putih bersama susu lembu asli setiap pagi. Lakukan setiap hari.
10. Cirit-birit
Cara 1:
Kupas kulit 2 ulas bawang putih, cuci kemudian rebus dengan segelas air. Setelah sejuk, minum air rebusan sebelum makan. Lakukan tiga kali sehari sehingga sembuh.
Cara 2:
Kupas kulit 5 ulas bawang putih rendam dalam air panas selama 10 minit dan makan lakukan dua kali sehari.
Cara 3:
Kupas kulit kunyit, bawang besar, dan bawang putih lalu rebus. Minum air rebusan tersebut.
Cara 4:
Bakar 5 ulas bawang putih kupas kulitnya dan makan lakukan dua kali sehari.
11. Gastrik/ medu/ radang perut
Kupas kulit bawang putih kemudian kunyah dan telan. Makan dua kali sehari dan lakukan dua kali berturut-turut.
12. Kanser perut
Tumbuk bawang putih sehingga hancur, tapis dan ambil airnya. Campurkan sedikit gula dan madu, kacau sebati kemudian minum lakukan beberapa kali.
13. Perut kembung
Kupas 2 ulas bawang putih, cuci kunyah perlahan dan telan. Kemudian minum air hangat amalkan 3 kali sehari.
14. Sakit perut
Kupas 5 ulas bawang putih rendam dalam air panas selama 10 minit dan makan lakukan dua kali sehari.
15. Sistem pencernaan bermasalah
Cara 1:
Bakar 5 ulas bawang putih kupas kulitnya kemudian makan lakukan dua kali sehari.
Cara 2:
Kupas kulit 5 ulas bawang putih rendam dalam air panas selama 10 minit dan makan dilakukan dua kali sehari.
16. Kuku jari tangan rapuh
Kupas bawang putih kemudian cucuk-cucukkan pada kuku berkali-kali.
17. Telinga bernanah
Bawang putih dikupas kulit, dibasuh bersih, ditumbuk lumat, diperah, ditapis, lalu dititiskan air perahannya ke dalam liang telinga.
18. Batuk biasa
Cara 1:
Kupas kulit 30 g bawang putih cuci kemudian tumbuk. Campurkan dengan gula besar dan segelas air. Rendam selama lima hingga enam jam. Minum 1 sudu besar setiap hari. Lakukan selama beberapa hari.
Cara 2:
Kupas kulit bawang putih tumbuk sehingga lumat beras serta tapis airnya. Kemudian campur kan satu sudu madu lebah dan minum.
Cara 3:
Tumbuk umbi pokok bawang putih hingga hancur dan ambil airnya. Campur kan air tersebut dengan sedikit madu dan gula kemudian minum.
19. Bronkus/ radang tengkorak
Kupas kulit 3 hingga 5 ulas bawang putih, basuh bersih kemudian rendam dalam air panas. Kunyah dan telan bawang tersebut.
20. Suara serak atau para
Kupas kulit 3 hingga 5 ulas bawang putih, basuh bersih kemudian rendam dalam air panas. Kunyah dan telan bawang tersebut.
21. Reumatik/ radang sendi dan otot
Cara 1:
Kupas kulit bawang putih kemudian tumbuk hancur dan campur kan dengan rizom halia. Seterusnya tumbuk dan campurkan dengan minyak zaitun. Pupuk bahan tersebut pada bahagian yang sakit sebelum tidur dan bersihkan pada keesokan paginya.
Cara 2:
Rebus Daun dan batang bawang putih menjalar sehingga mendidih kemudian wapnya disedut ke dalam paru-paru.
from Sehinggit Media News http://ift.tt/2i6ths3
via IFTTT
from Merah Hati Cintaku http://ift.tt/2yNhfhF
via merahhaticintaku.blogspot.my
No comments:
Post a Comment